Δυσανεξία στους φακούς επαφής

Posted by lenswelove 23/10/2018 0 Comment(s)

Η δυσανεξία στους φακούς επαφής είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, όμως μπορεί να διορθωθεί εύκολα.

Πού οφείλεται η δυσανεξία στους φακούς επαφής;
Μια δυσανεξία στους φακούς επαφής μπορεί να οφείλεται σε ποικίλα αίτια. Για να λειτουργούν οι φακοί επαφής με τον τρόπο που οφείλουν να λειτουργούν, είναι σημαντικό να έχουν την κατάλληλη φροντίδα και να ακολουθείται το πρόγραμμα συντήρησης και αντικατάστασής τους. Αυτές οι οδηγίες συμβάλλουν στην υγεία των ματιών σας και στην άνετη χρήση των φακών επαφής. Αν δεν ακολουθούνται αυτές οι οδηγίες, μπορούν να ανακύψουν προβλήματα όρασης, δυσανεξίας καθώς και ασφάλειας..

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορούν να ανακύψουν τα παρακάτω προβλήματα:

  • Νυγμοί (τσιμπήματα) στα μάτια, αίσθηση καψίματος, κνησμός (ερεθισμός) ή άλλος πόνος στα μάτια
  • Οι φακοί είναι λιγότερο ανεκτοί σε σχέση με την στιγμή που τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά
  • Μια μη φυσιολογική αίσθηση ότι υπάρχει «κάτι» στο μάτι (ξένο σώμα, περιοχή με αίσθηση «γδαρσίματος»)
  • Υπερβολικά υγρός οφθαλμός (δακρύρροια)
  • Ασυνήθιστες οφθαλμικές εκκρίσεις
  • Ερυθρότητα (κοκκινίλα) στα μάτια
  • Μειωμένη διακριτική ικανότητα του ματιού (μειωμένη οπτική οξύτητα)
  • Θολή ή θαμπή όραση, ουράνια τόξα ή άλως γύρω από τα αντικείμενα
  • Ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία)
  • Ξηροφθαλμία

Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά συμπτώματα:

Βγάλτε αμέσως τους φακούς επαφής σας.

Αν πάψει να υφίσταται η δυσανεξία ή το όποιο πρόβλημα, παρατηρήστε προσεκτικά και από κοντά τους φακούς επαφής σας. Αν οι φακοί εμφανίζουν οποιαδήποτε ζημιά, μην τους ξαναβάλετε. Φυλάξτε τους στην θήκη φύλαξης και επικοινωνείστε με τον ειδκό στην φροντίδα της όρασης που σας παρακολουθεί. Αν οι φακοί είναι βρώμικοι, αν υπάρχουν βλεφαρίδες ή οποιοδήποτε ξένο σώμα επάνω τους, ή αν το πρόβλημα υποχωρήσει και οι φακοί φαίνονται άθικτοι, καθαρίστε τους προσεκτικά, ξεπλύνετέ τους με το υγρό καθαρισμού και απολυμάνετέ τους. Στην συνέχεια, ξανατοποθετείστε τους. Μετά την επανατοποθέτηση, αν το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, θα πρέπει να βγάλετε αμέσως τους φακούς και να ζητήσετε την συμβουλή του ειδικού στην φροντίδα της όρασης, ο οποίος σας παρακολουθεί.

Aν υφίσταται κάποιο από τα προαναφερόμενα προβλήματα, τότε μπορεί να συντρέχει κάτι σοβαρό, όπως λοίμωξη, έλκος του κερατοειδούς, νεοαγγείωση ή ιρίτιδα. Μην τοποθετήσετε τους φακούς στα μάτια σας, αναζητήσετε άμεσο εντοπισμό του προβλήματος από ειδικό καθώς και επείγουσα θεραπευτική αγωγή προκειμένου να προλάβετε σοβαρή βλάβη στο μάτι.

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή, καθαρίζοντας τους φακούς σας μετά από κάθε χρήση και αντικαθιστώντας τους βάσει του προγράμματος που σας έχει συστήσει ο ειδικός στην φροντίδα της όρασης, που σας παρακολουθεί. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι οι φακοί σας θα εξακολουθήσουν να είναι άνετοι για σας, και ότι τα μάτια σας παραμένουν υγιή.

Κακή εφαρμογή
Το μέγεθος του ματιού σας καθώς και το σχήμα του είναι μοναδικά, άρα μοναδικοί θα πρέπει να είναι και οι φακοί επαφής που χρησιμοποιείτε. Ο ειδικός στην φροντίδα της όρασης που σας παρακολουθεί θα προβεί σε μια σειρά μετρήσεων προκειμένου να διασφαλίσει την καλή εφαρμογή των φακών επαφής, όμως, καμιά φορά, μπορεί να πέσει κι έξω.

Συμπτώματα: νιώθετε πως ένα ξένο σώμα έχει εισχωρήσει στο μάτι, νιώθετε ελαφρό πόνο ή ερεθισμό, παρατηρείτε ερυθρότητα (κοκκινίλα) και διακυμάνσεις στην όραση.

Θεραπευτική αντιμετώπιση: Απευθυνθείτε στον ειδικό στην φροντίδα της όρασης που σας παρακολουθεί. Αυτός θα εξετάσει ξανά τα μάτια σας και τους φακούς που έχει επιλέξει, έτσι ώστε να επιτύχει καλύτερη εφαρμογή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθότι μια ανεπαρκής εφαρμογή των φακών μπορεί να οδηγήσει σε απόξεση (γδάρσιμο) του κερατοειδούς.

Ξηροφθαλμία σχετιζόμενη με φακούς επαφής
Τα άτομα με ξηροφθαλμία μπορεί να μην παράγουν δάκρυα σε επαρκή ποσότητα ώστε να υπάρχει επαρκής ενυδάτωση και λίπανση. Αυτό τους δημιουργεί μια αίσθηση δυσανεξίας όταν φορούν φακούς επαφής. Η ξηροφθαλμία μπορεί να είναι εγγενής (σχετιζόμενη με μια σειρά παθολογικών καταστάσεων) είτε επίκτητη (συνδεόμενη με παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, η καφεΐνη, ορισμένα φάρμακα, καθώς και πολλούς άλλους).

Συμπτώματα: κουρασμένα μάτια, ξηροφθαλμία και αίσθηση δυσανεξίας.

Τρόποι θεραπείας: Ο ειδικός στην φροντίδα της όρασης θα σας συστήσει κάποιο διάλυμα για ενυδάτωση/λίπανση που θα πρέπει να χρησιμοποιείτε. Θα πρέπει να υγραίνετε τους μαλακούς φακούς για να ανακουφίζονται τα μάτια σας και να ελαχιστοποιείτε, με την χρήση ενυδατικού και λιπαντικού υγρού , την ξηρότητα και την αίσθηση δυσανεξίας όταν τους φοράτε. Είναι σημαντικό να βρείτε ένα υγρό που να είναι συμβατό με τους φακούς επαφής που χρησιμοποιείτε.

Περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα
Τα μάτια σας μπορεί να ερεθίζονται επειδή υπάρχει μεγάλη ποσότητα περιβαλλοντικών αλλεργιογόνων, όπως σκόνη και «πιτυρίδα» (μικροσκοπικά τεμαχίδια δέρματος) ζώων. Αυτά τα αλλεργιογόνα μπορούν να κολλήσουν στην επιφάνεια των φακών και να προξενήσουν ερεθισμό στον χρήστη.

Συμπτώματα: ερυθρότητα (κοκκινίλα), ερεθισμός, αίσθηση ξηρότητας.

Τρόποι θεραπείας: O συχνός καθαρισμός είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να απομακρύνουμε τις όποιες στερεές εκκρίσεις έχουν συσσωρευτεί στους φακούς (τσίμπλα). Αν το πρόβλημα παραμένει, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε κάθε μέρα καινούριους ημερήσιους φακούς μιας χρήσης. Αν τα μάτια σας ενοχλούνται από εποχιακές αλλεργίες, να βγάζετε οπωσδήποτε τους φακούς επαφής προτού χρησιμοποιήσετε ένα υγρό που είναι ειδικά σχεδιασμένο για χρήση με φακούς επαφής και περιμένετε 15-20 λεπτά προτού τους ξαναφορέσετε.

Υποκείμενες καταστάσεις
Ο ερεθισμός στα μάτια σας μπορεί να μην προέρχεται από τους φακούς επαφής. Αν τα μάτια σας κοκκινίζουν, πρήζονται ή αν έχουν εκκρίσεις, επισκεφθείτε έναν ειδικό στην φροντίδα της όρασης. Τα συμπτώματά σας μπορεί να οφείλονται σε λοίμωξη και θα πρέπει να γίνει διάγνωση και θεραπεία όσο το δυνατό σύντομα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε φακούς επαφής εάν πάσχετε από κάποια οφθαλμική λοίμωξη ή σε μια χρονική περίοδο που χρησιμοποιείτε τοπικά κάποιο φάρμακο για τα μάτια.

 

Δείτε όλες τις προσφορές μας φακών επαφής στο συνεργάτη μας Skroutz στο Link παρακάτω 

https://www.skroutz.com.cy/zone.php?menu=27

Δημιουργία Λογαριασμού
Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τους φακούς επαφής

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τους φακούς επαφής

lenswelove 27/08/2019 0
                        Φακοί επαφής, τι είναι; Οι φακοί επαφής είναι δίσκοι οι οποίοι εφαρμόζουν στα μάτια με σκοπό την διόρθωση της όρασης. Παρουσιά...
Περισσότερα..
Έγχρωμοι φακοί επαφής

Έγχρωμοι φακοί επαφής

lenswelove 27/03/2019 0
Οι καλύτεροι χρωματιστοί φακοί επαφής που θα απογειώσουν την εμφάνισή σας. Τώρα οι αγαπημένοι έγχρωμοι φακοί επαφής, με βαθμούς ή χωρίς, σε ότι χρώμα ...
Περισσότερα..
Έτσι βλέπουν τον κόσμο όσοι έχουν μυωπία και βγάζουν τα γυαλιά τους

Έτσι βλέπουν τον κόσμο όσοι έχουν μυωπία και βγάζουν τα γυαλιά τους

lenswelove 30/10/2018 0
Έτσι βλέπουν τον κόσμο όσοι έχουν μυωπία και βγάζουν τα γυαλιά τους  Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων πάνω στον πλανήτη φοράει γυαλιά. Ή φακούς επαφής....
Περισσότερα..
Οι μαλακοί φακοί είναι ένα μεγάλο επίτευγμα

Οι μαλακοί φακοί είναι ένα μεγάλο επίτευγμα

lenswelove 26/10/2018 0
 Αυτο το Γνώριζες ; Οι μαλακοί φακοί είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, πράγμα που κατέστη δυνατό από τον Τσέχο επιστήμονα Otto Wichterle. Οι φακοί επαφής δι...
Περισσότερα..
Δυσανεξία στους φακούς επαφής

Δυσανεξία στους φακούς επαφής

lenswelove 23/10/2018 0
Η δυσανεξία στους φακούς επαφής είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, όμως μπορεί να διορθωθεί εύκολα.Πού οφείλεται η δυσανεξία στους φακούς επαφής; Μια δυ...
Περισσότερα..
Κουρασμένα μάτια & σύνδρομο υπολογιστών

Κουρασμένα μάτια & σύνδρομο υπολογιστών

lenswelove 23/10/2018 0
Το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών (Computer Vision Syndrome-CVS) επίσης γνωστό ως καταπόνηση της όρασης με ψηφιακά μέσα, είναι ο συνδυασμός προβλημάτων σ...
Περισσότερα..